Mitt kamerautstyr

Jeg lærte å fotografere i 2002/2003, 14 år gammel, av mine fotogale foreldre. Da var jeg så heldig å bli opplært “gamlemåten”, med manuell justering av blender, lukker og fokus, før de digitale kameraene var begynt å bli allment tilgjengelig. Jeg var Nikon-bruker fra starten av, og mitt første systemkamera var et Nikon D50 speilrefleks som jeg kjøpte i 2005. Siden det var jeg innom et Nikon D80 noen år, før jeg tok steget opp til Nikon D600 med fullformat-sensor. På objektivsiden brukte jeg stort sett et kitobjektiv eller zoom, men etterhvert som min egne stil utviklet seg, gikk jeg dypt ned i fast optikk med stor blender, og hadde kombinasjonen 28mm, 50mm og 85mm f/1.8, i tillegg til det viktigste av alt: Nikkor AF Micro 60mm f/2.8D macro-objektiv.

Historikk

Jeg dyppet tåen i speillløse systemkamera i september 2014, da jeg kjøpte et Fujifilm X-M1 og Fujifilm XF 27mm f/2.8, på anbefaling fra en venn som nylig hadde kjøpt seg Fujifilm systemkamera. Det ble i starten lite brukt, da jeg heller ville ta bilder med fullformat-sensoren. I 2015 skulle jeg på ferie til utlandet for første gang på lenge, og valgte å ta med det lille X-M1 istedenfor å drasse med meg stort og tungt kamerautstyr. Da erfarte jeg at Fujifilm, med sin utrolig kompakte størrelse og sans for kvalitet og manuelle brytere, var veien videre for meg. Jeg det nylig lanserte Fujifilm X-T10, med betre sensor og mer funksjonalitet, som sammen med Fujifilm XF 35mm f/2 som virkelig blusset liv i fotointeressen min igjen etter en lengre periode med lite aktivitet. Jeg hadde ikke lenger tvil om at Fujifilm var veien min framover, og solgte Nikon-utstyret mitt.

Hva jeg fotograferer

Jeg har en forkjærlighet for bilder der et motiv er sylskarpt, og alt i bakgrunnen er helt utvasket. Dette oppnår jeg med to objektiv: et normalobjektiv med stor blenderåpning, og et macro-objektiv som lar meg gå veldig nærmt.

Jeg er også landskapsfotograf av oppdragelse, så jeg har en enkel vidvinkel, ellers bruker jeg et av de andre objektivene som passer motivet og landskapet.

Jeg har fotografert bryllup en gang, som for min del og sikkert brudeparet sin også, en gang for mye.

Mitt kamerautstyr i dag

Jeg er veldig glad i å prøve alle typer objektiv for å finne det som passer meg aller best. Heldigvis er det godt utvalg av brukt utstyr på finn.no, og det er relativt greit å få solgt ting igjen. Det gjør at jeg har vert innom svært mange av både kameraene og objektivene til Fujifilm, og her er hva jeg har av utstyr i skrivende stund.

X-T5 med 33mm f/1.4

Fujifilm X-T5

Jeg brukte Fujifilm X-T10 i mange år, men etterhvert begynte jeg å savne et mer avansert kamera. Jeg testet både Fujifilm X-T1, som jeg ikke likte, og Fujifilm X100T, som ikke passet mitt bruk. På tampen av sin tid i butikkene i november 2019, slo jeg til på et tilbud på et Fujifilm X-H1. Dette hadde noen vesentlige ting som lillebror ikke hadde: betre grep, nyere sensor, raskere alt mulig, værforsegling, og ikke minst IBIS (in-body image stabilization).

Etter rundt 3 år med X-H1 så endte jeg i den samme situasjonen som med Nikon D600 mange år tidligere: Jeg lot kameraet ligge hjemme fordi det var for mye å bære med seg. Jeg byttet dermed tilbake til den opprinnelige formfaktoren, med Fujifilm X-T30, som bare varte noen uker før jeg var så heldig å få tak i et nesten nytt Fujifilm X-T5 til godt redusert pris. Dette kameraet burde klare å holde meg en god del år fremover.

Fujifilm XF 33mm f/1.4

Normalobjektiv med stor blenderåpning startet med den opprinnelige Fujifilm XF 35mm f/1.4. Dette objektivet har i dag litt kult-status pga sin “je ne sais quoi” bildekvalitet, men for meg var det lite skarp og for tregt. Jeg byttet den ut med Fujifilm XF 35mm f/2 for sin prima skarphet og autofokus, på bekostning av mindre blenderåpning.

Det gikk ikke så lenge før jeg savnet den store blenderåpningen, og en kinesisk variant lokket meg: Mitakon Speedmaster 35mm f/0.95 (ZY Optics). Det hadde definitivt hva jeg så etter den gang, men manglet autofokus. Når så Fujifilm omsider lanserte sin Fujifilm XF 33mm f/1.4, så var ikke valget vanskelig.

Macro

Innen macro-objektiv er det ikke mange alternativer til Fujifilm, og jeg har prøvd de fleste. Den opprinnelige Fujifilm XF 60mm f/2.8 gjorde jobben en stund, men kunne ikke gå lenger enn til 1:2 gjengivelse, som var en nedtur for meg som kom fra Nikon 60mm. Etter en stund oppdaget jeg en serie objektiv fra Zeiss ved navn Touit, som skulle ha overlegen skarphet og farger sammenlignet med Fujifilm sin, i tillegg til 1:1 gjengivelse.

Jeg kjøpte meg Zeiss Touit 50mm f/2.8 og ryktene var sanne, dette var overlegent til Fujifilm sin. Denne tjente meg trofast i mange år.

Jeg fikk store øyne da Fujifilm annonserte Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro, men med en vekt på tre kvart kilo og en pris på 12000 kr (13000 kr i dag) så var dette dessverre utenfor min liga. Etter bytte av kamerahus fra det knøttlille Fujifilm X-T10 til det kraftige Fujifilm X-H1, så klarte jeg ikke dy meg når jeg fant et Fujifilm 80mm til salgs til en overkommelig pris på finn.no. Objektivet er helt ekstremt, de sparte virkelig ikke på kruttet når de laget dette! Men det har selvfølgelig sin pris, som er størrelse, høy vekt og høy pris. Etter bare noen måneder angret jeg på salget av Zeiss Touit 50mm f/2.8, og fant dette heldigvis på nytt på finn.no.

Landskap

Til landskap, da tenker jeg med mer vidvinkel enn det normalobjektivet gir, så har jeg vert innom flere. Først Fujifilm XF 14mm f/2.8 som jeg hadde med X-M1, men som jeg solgte fordi det ble for stort for det lille kameraet, og solgte til fordel for Fujifilm XF 18mm f/2.8. Dette ble etterhvert litt for lite vidvinkel for mitt bruk som jeg erstattet med Fujifilm XF 16mm f/2.8 når det ble lansert. Dette har jeg fortsatt og det gjør den jobben det trenger å gjøre.

Diverse

Jeg har også et Fujifilm XF 23mm f/2 som jeg som oftest setter på kamera hvis jeg bare skal slenge kamera i bagen og fra i et besøk eller lignende. I tillegg er dette objektivet som guttungen min får låne på mitt gamle X-T10 hvis han vil være med ut og ta bilder.

Lek

I tillegg til de ”profesjonelle” objektive så har eg et par objektiv som må å brukes på en litt mer kreativ eller lekende måte. 7artisans 35mm f/1.2 er en fantastisk en liten sak som bruker gammelt design for å oppnå f/1.2 uten en ekstrem vekt og pris.

Ønsker for fremtiden

Jeg har egentlig ingen teleobjektiv, så jeg har et ønske om å skaffe meg en Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6, som jeg tror vil dekke alle mine eventuelle telefoto-behov.

Publisert
Kategorisert som Grublerier