Mitt kamerautstyr

Først publisert 18. januar 2023. Sist oppdatert 10. februar 2024.

Historikk

Mine foreldre lærte meg å fotografere når jeg var 14 år, i 2002/2003. Jeg så heldig å bli opplært på “gamlemåten” med manuell justering av blender, lukker og fokus, før digitale kameraene var begynt å bli allment tilgjengelig. Jeg var Nikon-bruker fra starten av, og mitt første systemkamera var et Nikon D50 speilrefleks som jeg kjøpte i 2005. Jeg var innom et Nikon D80 et par år før jeg tok steget opp til Nikon D600 med fullformat-sensor som jeg brukte veldig mye. På objektivsiden hadde jeg stort sett et kitobjektiv eller zoom, men etterhvert som min egen stil og interesse for foto utviklet seg, gikk jeg dypt ned i fast optikk med stor blender, gjerne med god nærgrense. På topp i min tid med Nikon kombinasjonen 28mm, 50mm og 85mm f/1.8, i tillegg til det viktigste av alt: Nikkor AF Micro 60mm f/2.8D macro-objektiv.
Jeg dyppet tåen i speillløse systemkamera i september 2014, da jeg kjøpte et Fujifilm X-M1 og Fujifilm XF 27mm f/2.8, på anbefaling fra en venn som nylig hadde kjøpt seg Fujifilm systemkamera. I starten ble det lite brukt, da jeg foretrakk bildene fra fullformat-sensoren. Dette endret seg når jeg i 2015 skulle jeg på ferie til utlandet for første gang på lenge. Da valgte jeg å ta med det lille X-M1 istedenfor å drasse med meg stort og tungt kamerautstyr. Da erfarte jeg at Fujifilm, med sin utrolig kompakte størrelse og sans for kvalitet og manuelle brytere, var veien videre for meg. Jeg kjøpte meg et Fujifilm X-T10 som ble lansert i mai 2015, som sammen med Fujifilm XF 35mm f/2, som ble lansert i oktober samme år. Denne kombinasjonen blusset virkelig liv i fotointeressen min igjen etter en lengre periode med lite aktivitet. Det var ingen tvil om at Fujifilm var veien min framover, og jeg solgte Nikon-utstyret mitt.
X-T10 ble godt brukt i mange år, frem til jeg etter hvert begynte å savne et kamera med litt mer heft, litt mer grep, og litt mer moderne sensor og teknologi. Jeg fant et godt tilbud på Fujifilm X-H1 som kunne skimte med både oppdatert sensor og autofokus, værforsegling i ikke minst in-body image stabilisation (IBIS). Dette ble mye brukt noen år, frem til jeg igjen begynte å bli lei av at kameraet var stort å ta med seg og jeg søkte mindre kamera. Jeg fant først et veldig billig Fujifilm X-T20 på finn.no, før jeg fant et definitivt billig og nesten helt nytt Fujifilm X-T5, som hadde den helt nye 40 MP sensoren til Fujifilm. Dette var jeg fornøyd med en periode, før jeg høsten 2023 startet å lukte på muligheten for Fujifilm sitt større mellomformat-system, som jeg hadde drømt om å teste helt siden systemet ble lansert i 2017.
Det var starten på en lang spiral der jeg kjøpte og solgte masse kamerahus og objektiv for å forsøke å finne en måte å få GFX-systemet til å fungere for meg. Bildene fra sensoren var helt utrolige å jobbe med i Lightroom. Det gikk etter hvert opp for meg at jeg hadde inngått kompromiss etter kompromiss for å få GFX til å fungere, at jeg ikke lenger helt visste verken opp eller ned. Derfor solgte jeg meg ut av hele systemet igjen og har landet tilbake i komfortsonen med Fujifilm X-T30 II.

Hva jeg fotograferer

Jeg har en forkjærlighet for bilder der et motiv er sylskarpt, og alt i bakgrunnen er helt utvasket. Dette oppnår jeg med to ulike typer objektiv: objektiv med stor blenderåpning og god nærgrense, og et makro-objektiv som lar meg gå veldig nært.
Jeg er også landskapsfotograf av oppdragelse, så jeg har oftest en vidvinkel og en tele eller telezoom med på tur.

Mitt kamerautstyr i dag

Jeg er veldig glad i å prøve alle typer objektiv for å finne det som passer meg aller best. Heldigvis er det godt utvalg av brukt utstyr på finn.no, og det er relativt greit å få solgt ting igjen. Det gjør at jeg har vert innom mange av kameraene kameraene og de fleste av objektivene til Fujifilm, og her er hva jeg har av utstyr.

Fujifilm X-T30 II

Etter å ha vekslet frem og tilbake mellom de små og de store systemkameraene til Fujifilm, har jeg nå slått meg til ro med et lite. Fujifilm X-T30 II har beholdt den ekstremt kompakte størrelsen jeg likte så godt med X-T10, som jeg brukte i mange år, men med en fantastisk 26 MP sensor og nyeste raskeste autofokus og firmware. Jeg savner selvfølgelig værforseglingen og stabilisert bildesensor, men dette er ikke kritiske funksjoner for at jeg kan ta bilder jeg er fornøyd med.

Fast optikk

Jeg har vert innom mange ulike brennvidder, både vidvinkel, normal og tele, og alle disse har sine fordeler og ulemper. Jeg har dermed ett av hvert! =)
Mest brukt er normal brennvidde, der jeg har Fujifilm XF 33mm f/1.4. Det er det mest anvendbare, har fantastisk optikk og god nærgrense, nesten helt uten optiske utfordringer. Som vidvinkel har jeg Fujifilm XF 16mm f/1.4, dette har også svært god nærgrense og kan brukes til å ta svært dramatiske nærportretter (av blomster og slikt). Tele-objektivet jeg har er Fujifilm XF 90mm f/2, som med sin imponerende nærgrense og fraværende kromatisk aberrasjon er perfekt for å virkelig isolere et motiv.

Zoom

Til enkelte situasjoner er det enklere og mer hensiktsmessig å brukeobjektiv med zoom. Her har jeg det klassiske kit-objektivet Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0, perfekt på reise, og brukes også av sønnen min og hans gryende fotointeresse, og Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8, passelig for mitt bruk til en og annen fugl på fuglebrettet.

Macro

Innen makro-objektiv er det ikke mange alternativer til Fujifilm, og jeg har prøvd de fleste. Den opprinnelige Fujifilm XF 60mm f/2.4 gjorde jobben en stund, men dette kan ikke gå nærmere enn til 1:2 gjengivelse. Jeg oppdaget etter hvert Zeiss Touit 50mm f/2.8, som skulle ha overlegen skarphet og farger sammenlignet med Fujifilm sin, i tillegg til 1:1 gjengivelse, som jeg fant billig på finn.
Jeg fikk store øyne da Fujifilm annonserte Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro, men med en vekt på tre kvart kilo og en pris på 12000 kr (13000 kr i dag) så var dette dessverre utenfor min liga.
Etter at jeg kjøpte meg det større og kraftige kamerahuset Fujifilm X-H1, og fant Fujifilm 80mm til salgs til en overkommelig pris på finn.no så klarte jeg ikke å dy meg. En etter en periode solgte jeg Zeiss siden jeg hadde funnet en betre macro, men jeg angret fort og fant heldigvis igjen et annet Zeiss på finn.no. Lenge hadde og brukte jeg begge to, men nå er det Zeiss Touit 50mm f/2.8 som er macroen min.

Diverse

Til slutt har jeg en Samyang 12mm f/2 NCS CS til de få gangene jeg trenger noe mer ekstrem vidvinkel enn 16mm kan gi meg. Dette er billig, enkelt og manuelt, men gjør jobben i fall det skulle dukke opp noe flott nordlys.
Jeg har også en rekke gamle AI og AIS-objektiv fra Nikon med adapter som jeg bruker en gang i blant.