Mitt kamerautstyr

Først publisert 18. januar 2023. Sist oppdatert 14. mars 2024.

Historie

Nikon

Mine foreldre lærte meg å fotografere når jeg var 14 år, i 2002/2003. Jeg så heldig å bli opplært på “gamlemåten” med manuell justering av blender, lukker og fokus, før digitale kameraene var begynt å bli allment tilgjengelig. Jeg var Nikon-bruker fra starten av, og mitt første systemkamera var et Nikon D50 speilrefleks som jeg kjøpte i 2005. Dette tok jeg med meg på foto friluftsliv-linje på Øytun Folkehøgskole (nå Alta Folkehøgskole) i 2007. Dette ble ødelagt og erstattet med Nikon D80. I november 2012 kjøpte jeg meg Nikon D600 med fullformat-sensor, som jeg brukte veldig mye. På objektivsiden hadde jeg stort sett et kit-objektiv eller zoom, men etter hvert som min egen stil og interesse for foto utviklet seg, gikk jeg dypt ned i fast optikk med stor blender, gjerne med god nærgrense. På topp i min tid med Nikon hadde jeg kombinasjonen 28mm, 50mm og 85mm f/1.8G, i tillegg til det viktigste av alt: Nikkor AF Micro 60mm f/2.8D macro-objektiv.

Fujifilm

Jeg dyppet tåen i Fujifilm sine speilløse systemkamera i september 2014, da jeg kjøpte et Fujifilm X-M1 og Fujifilm XF 27mm f/2.8, på anbefaling fra en venn som nylig hadde kjøpt seg Fujifilm systemkamera. I starten ble det lite brukt, da jeg foretrakk bildene fra fullformat-sensoren. Dette endret seg når jeg i 2015 skulle jeg på ferie til utlandet for første gang på lenge. Da valgte jeg å ta med det lille X-M1 istedenfor å drasse med meg stort og tungt kamerautstyr. Da erfarte jeg at Fujifilm, med sin utrolig kompakte størrelse og sans for kvalitet og manuelle brytere, var veien videre for meg. Jeg kjøpte meg et Fujifilm X-T10 som ble lansert i mai 2015, som sammen med Fujifilm XF 35mm f/2, som ble lansert i oktober samme år. Denne kombinasjonen blusset virkelig liv i fotointeressen min igjen etter en lengre periode med lite aktivitet. Det var ingen tvil om at Fujifilm var veien min framover, og jeg solgte Nikon-utstyret mitt.
X-T10 ble godt brukt i mange år, frem til jeg etter hvert begynte å savne et kamera med litt mer heft, litt mer grep, og litt mer moderne sensor og teknologi. I november 2019 slo jeg til på et godt tilbud på Fujifilm X-H1, et kamerahus som kunne skimte med både oppdatert sensor og autofokus, værforsegling og ikke minst in-body image stabilisation (IBIS). Dette ble mye brukt noen år, frem til jeg igjen begynte å bli lei av at kameraet var stort å ta med seg og jeg søkte mindre kamera. Jeg fant først et veldig billig Fujifilm X-T20 på finn, før jeg fant et definitivt billig og nesten helt nytt Fujifilm X-T5, som hadde den helt nye 40 MP sensoren til Fujifilm. Dette var jeg fornøyd med en periode, før jeg høsten 2023 startet å lukte på muligheten for Fujifilm sitt GFX-serie med mellomformat-sensor, som jeg hadde drømt om å teste helt siden systemet ble lansert i 2017.
Jeg fikk et godt tilbud på Fujifilm GFX 50S II med Fujifilm GF 32-64mm f/4 på finn, og planen var å teste om det kunne fungere som erstatning for X-serie utstyret mitt. Etter en lang periode med testing og grubling har jeg komt med en konklusjon: Jeg klarer ikke å slå meg til ro med enten kun et stort eller kun et lite kamera-system. Jeg har derfor valgt å bruke GFX for det meste av fotograferingen, siden dette gir meg de beste resultatene for mitt bruk. Ved siden av det har jeg et Fujifilm X100V som jeg ofte har med i sekken/bagen i tilfelle, eller på mindre turer og ferier der jeg ikke ønsker å bære på det fulle kameraet.

Hva jeg fotograferer

Jeg har en forkjærlighet for bilder der et motiv er sylskarpt, og alt i bakgrunnen er helt utvasket. Dette oppnår jeg med to ulike typer objektiv: objektiv med stor blenderåpning og god nærgrense, og et makro-objektiv som lar meg gå veldig nært.
Jeg er også landskapsfotograf av oppdragelse, så jeg har oftest en vidvinkel og en tele eller telezoom med på tur.

Mitt kamerautstyr i dag

Jeg er veldig glad i å prøve alle typer objektiv for å finne det som passer meg aller best. Heldigvis er det godt utvalg av brukt utstyr på finn.no, og det er relativt greit å få solgt ting igjen. Det gjør at jeg har vert innom mange av kameraene kameraene og de fleste av objektivene til Fujifilm, og her er hva jeg har av utstyr.

Fujifilm GFX

Fujifilm GFX 50S II

Dette er det eneste naturlige valget for meg av GFX kamerahus. Det har den stabiliserte sensoren, godt grep og det nye batteriet som kan lades med USB-C, og er gammelt nok til at folk ønsker å kvitte seg med det til en “fornuftig” pris. I tillegg har det fått firmware-oppdateringer som gjør at det kjører nyeste funksjoner i kamera.

GF-optikk

Pga den absolutt avskyelige prisen på optikk til GFX, så har jeg jobbet hardt med å holde antall objektiv til det absolutt minimumet, med 2 som har de mest spesifikke bruksområdene for meg.
Fujifilm GF 32-64mm f/4 er et objektiv med zoom fra god vidvinkel til normal, som er i det området jeg operere oftest når det kommer til landskapsbilder.
Fujifilm GF 120mm f/4 er Fujifilm sin macro til GFX serie. Det har kun 0.5x forstørrelse, som kombinert med den store sensoren ikke er spesielt imponerende. Jeg anser heller dette som et teleobjektiv med svært god nærgrense.

Adaptert optikk

Jeg har en Nikon F til Fujifilm GFX adapter og har en rekke gamle AI/s og 3. parts objektiv til Nikon F. Mest brukt er Voigtländer 90mm Apo-skopar f/2.8, som ofte er brukt sammen med en 12mm macro mellomring. Med mellomringen gir den en ca 0.3x forstørrelse, og kan fotografere nesten helt uten kromatisk aberrasjon ved nærgrense, og gi helt fantastisk bokeh i bakgrunnen av et sylskarpt motiv.
Jeg har også et Nikon Micro-Nikkor 60mm f/2.8D macro-objektiv, som er det eneste objektivet som gir 1x macro gjengivelse. For meg er dette det skarpeste objektivet jeg har til GFX.
I tillegg har jeg et Nikon 28mm f/2.8 AIS som er det videste objektivet jeg har. Det har veldig god optikk med CRC-optikk som gjør det svært bra til å ta bilder på nært hold.

Fujifilm X100V

Etter å vekslet mellom et lite og et stort X-serie kamera, og jeg har gått over på GFX-serie for mesteparten av fotograferingen min, har jeg slått meg til ro med et lite Fujifilm X100V, som har beholdt den ekstremt kompakte størrelsen jeg likte så godt med X-T10, som jeg brukte i mange år, men med en fantastisk 26 MP sensor og oppdatert minimalistisk fast optikk på 23mm f/2.