Sist oppdatert 26. august 2023.
Historikk
Mine foreldre lærte meg å fotografere når jeg var 14 år, i 2002/2003. Jeg så heldig å bli opplært på “gamlemåten” med manuell justering av blender, lukker og fokus, før digitale kameraene var begynt å bli allment tilgjengelig. Jeg var Nikon-bruker fra starten av, og mitt første systemkamera var et Nikon D50 speilrefleks som jeg kjøpte i 2005. Jeg var innom et Nikon D80 et par år før jeg tok steget opp til Nikon D600 med fullformat-sensor som jeg brukte veldig mye. På objektivsiden hadde jeg stort sett et kitobjektiv eller zoom, men etterhvert som min egen stil og interesse for foto utviklet seg, gikk jeg dypt ned i fast optikk med stor blender, gjerne med god nærgrense. På topp i min tid med Nikon kombinasjonen 28mm, 50mm og 85mm f/1.8, i tillegg til det viktigste av alt: Nikkor AF Micro 60mm f/2.8D macro-objektiv.
Jeg dyppet tåen i speillløse systemkamera i september 2014, da jeg kjøpte et Fujifilm X-M1 og Fujifilm XF 27mm f/2.8, på anbefaling fra en venn som nylig hadde kjøpt seg Fujifilm systemkamera. I starten ble det lite brukt, da jeg foretrakk bildene fra fullformat-sensoren. Dette endret seg når jeg i 2015 skulle jeg på ferie til utlandet for første gang på lenge. Da valgte jeg å ta med det lille X-M1 istedenfor å drasse med meg stort og tungt kamerautstyr. Da erfarte jeg at Fujifilm, med sin utrolig kompakte størrelse og sans for kvalitet og manuelle brytere, var veien videre for meg. Jeg kjøpte meg det da nylig lanserte Fujifilm X-T10, som sammen med Fujifilm XF 35mm f/2 som virkelig blusset liv i fotointeressen min igjen etter en lengre periode med lite aktivitet. Det var ingen tvil om at Fujifilm var veien min framover, og jeg solgte Nikon-utstyret mitt.
Nå, etter mye testing av kamerautstyr og kjøp og salg av utstyr på finn det siste året, har jeg faktisk endt opp med en kombinasjon av objektiv som er det samme som jeg hadde før salg av Nikon: 28mm f/1.8 -> 18mm f/1.4, 50mm f/1.8 -> 33mm f/1.4 og 85mm f/1.8 -> 56mm f/1.2.
Hva jeg fotograferer
Jeg har en forkjærlighet for bilder der et motiv er sylskarpt, og alt i bakgrunnen er helt utvasket. Dette oppnår jeg med to ulike typer objektiv: objektiv med stor blenderåpning og god nærgrense, og et makro-objektiv som lar meg gå veldig nært.
Jeg er også landskapsfotograf av oppdragelse, så jeg har en vidvinkel og en telezoom som ofte er med på tur, ellers bruker jeg et av de andre objektivene som jeg tilfeldigvis har med meg.
Jeg var også fotograf i et bryllup en gang, og det var, for min del og sikkert brudeparet sin også, en gang for mye.
Mitt kamerautstyr i dag
Jeg er veldig glad i å prøve alle typer objektiv for å finne det som passer meg aller best. Heldigvis er det godt utvalg av brukt utstyr på finn.no, og det er relativt greit å få solgt ting igjen. Det gjør at jeg har vert innom mange av kameraene kameraene og de fleste av objektivene til Fujifilm, og her er hva jeg har av utstyr i skrivende stund.
Fujifilm X-T5
Jeg brukte Fujifilm X-T10 i mange år, men etterhvert begynte jeg å savne et mer avansert kamera. Jeg testet både Fujifilm X-T1, som jeg ikke likte, og kompaktkameraer Fujifilm X100T, som ikke passet mitt bruk. På tampen av sin tid i butikkene i november 2019, slo jeg til på et tilbud på et Fujifilm X-H1. Dette hadde noen vesentlige ting som lillebror ikke hadde: betre grep, nyere sensor, raskere alt mulig, værforsegling, og ikke minst IBIS (in-body image stabilization).
Etter rundt 3 år med X-H1 så endte jeg tilbake i den samme situasjonen som jeg gjorde med Nikon D600 mange år tidligere: Jeg lot kameraet ligge hjemme fordi det var for mye å bære med seg. Jeg byttet dermed tilbake til den opprinnelige formfaktoren, med Fujifilm X-T30, som bare varte noen uker før jeg var så heldig å få tak i et nesten nytt Fujifilm X-T5 til godt redusert pris. Dette kameraet holder meg mange år fremover.
Normal
Normalobjektiv med stor blenderåpning startet med den opprinnelige Fujifilm XF 35mm f/1.4. Dette objektivet har i dag litt kult-status på grunn av sin “je ne sais quoi” bildekvalitet, men for meg var det lite skarp og for tregt. Jeg byttet den ut med Fujifilm XF 35mm f/2 for sin prima skarphet og autofokus, på bekostning av mindre blenderåpning.
Det gikk ikke så lenge før jeg savnet større blenderåpning, og en kinesisk variant lokket meg: Mitakon Speedmaster 35mm f/0.95 fra ZY Optics. Det hadde definitivt hva jeg så etter den gang, men manglet autofokus. Når Fujifilm så omsider lanserte sin Fujifilm XF 33mm f/1.4, så var jeg ikke vanskelig å be.
Jeg testet også Fujifilm XF 23mm f/1.4 en liten stund. Dette har en god del betre nærgrense, men i praksis fungerer 33mm brennvidden betre for meg.
Tele
Jeg har også det relativt nye Fujifilm XF 56mm f/1.2 i hus, og det er helt vilt! Objektivet er ganske stort, men helledussen for nokken bilder jeg får med det! Det er en del av meg som har veldig lyst til å beholde det, for det er så utrolig gøy å ta bilder med, men en annen del av meg som syns at et objektiv av den størrelsen og kaliberet ikke egentlig er egnet for meg. Men gøy er det!
Jeg har også tele-zoomen Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6, som gjør en god jobb til litt lett fuglefotografering, men er utmerket å ta landskapsbilder med.
Vidvinkel
Først hadde jeg Fujifilm XF 14mm f/2.8 sammen med X-M1. Dette ble for stort til det lille kameraet, og solgte det til fordel for Fujifilm XF 18mm f/2.8. Dette føltes å være litt for lite vidvinkel for mitt bruk som jeg erstattet med Fujifilm XF 16mm f/2.8 når det ble lansert. Senere kjøpte jeg 14mm på nytt for å vurdere det på nytt nå som jeg har et større kamera, og det fungerte bra. Dessverre var 14mm så kraftig vidvinkel at jeg kun brukte det i helt spesielle anledninger.
Derfor har jeg nå skaffet meg Fujifilm XF 18mm f/1.4. Det er mindre vidvinkel enn jeg hadde, men på grunn av den store blenderen og den veldig gode nærgrensen, så passer dette mine bruksområder veldig bra.
Makro
Innen makro-objektiv er det ikke mange alternativer til Fujifilm, og jeg har prøvd de fleste. Den opprinnelige Fujifilm XF 60mm f/2.4 gjorde jobben en stund, men det var en nedtur for meg, som kom fra Nikon sin 60mm, at dette ikke kunne gå nærmere enn til 1:2 gjengivelse. Etter en stund oppdaget jeg en serie objektiv fra Zeiss ved navn Touit, som skulle ha overlegen skarphet og farger sammenlignet med Fujifilm sin, i tillegg til 1:1 gjengivelse.
Jeg kjøpte meg Zeiss Touit 50mm f/2.8 og ryktene var sanne, dette var overlegent til Fujifilm 60mm. Denne tjente meg trofast i mange år.
Jeg fikk store øyne da Fujifilm annonserte Fujifilm XF 80mm f/2.8 Macro, men med en vekt på tre kvart kilo og en pris på 12000 kr (13000 kr i dag) så var dette dessverre utenfor min liga. Etter bytte av kamerahus fra det knøttlille Fujifilm X-T10 til det kraftige Fujifilm X-H1, så klarte jeg ikke dy meg når jeg fant et Fujifilm 80mm til salgs til en overkommelig pris på finn.no. Objektivet er helt ekstremt, de sparte virkelig ikke på kruttet når de laget dette! Men det har selvfølgelig sin pris, som er størrelse, høy vekt og høy pris. Etter bare noen måneder angret jeg på salget av Touit 50mm f/2.8, og fant dette heldigvis på nytt på finn.no. Så nå har jeg begge =)
Diverse
Jeg har også et Fujifilm XF 23mm f/2 som blir mest brukt av min delvis fotointeresserte sønn, som får låne det sammen med mitt gamle X-T10 hvis han vil være med og ta bilder.
I tillegg til de ”profesjonelle” objektive så har jeg et 7artisans 35mm f/1.2 er en fantastisk en liten sak som bruker gammelt design for å oppnå f/1.2 uten en ekstrem vekt og pris.
Ønsker for fremtiden
Jeg har per i dag ingen ønsker for nytt kamerautstyr, jeg har alt jeg trenger og kan ønske meg.