Kjemi og mat

Sukkerfri Ricola

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .

Forleden dag kjøpte jeg en boks med Ricola urtedrops etter gammelt, av typen som kommer som halsdrops i butikken, som en eller annen gang de siste årene blei gjort om til en sukkerfri variant som er søtet med steviol-glykosider.

Normalt sett er det sukrose (vanlig sukker) som danner fyllmassen av denne typen drops, som blir smakstilsatt med ekstrakter av urter eller hva det måtte være. Men siden disse dropsene er sukkerfri så må de ha en annen fyllmasse enn sukrose. Nysgjerrig som jeg er leste jeg på innholdsfortegnelsen, og isomalt står som første ingrediens.

For meg så er det da noe som skurrer. Fra 100 gram vanlig sukker får man 390 kcal energi. Fra 100 g isomalt, et sukkeralkohol, får man 250 kcal energi. Det vil si ca 65 % av energien til vanlig sukker. Likevel selges dette som sukkerfri drops. Hvordan henger det sammen?

Den beste forklaringen jeg kan komme frem til er at isomalt i liten grad gir økning i blodsukker og stimulerer ikke insulin-produksjonen slik som vanlig sukker. Det gjør at produkter som søtes med denne typen sukkeralkoholer (andre eksempler er erythritol, maltitol, sorbitol og xylilol) er i orden for diabetikere å bruke, uten at det påvirker blodsukkeret. I tillegg er det generelt veldig populært med sukkerfrie produkter for tiden, fordi alle skal være så sunne…

Min største kval med dette er da: Ved å spise varer som inneholder sukkeralkoholer, så får man i seg energi (om ikke like mye som rent sukker, så ihvertfall over halvparten), men blodsukkeret vårt blir ikke justert tilsvarende. Det fører til at når kroppen faktisk trenger energi, så sier den ifra ved å senke blodsukkeret slik at vi må spise, og dette fører til at man sannsynligvis får i seg mer energi enn om man hadde valgt en sukkerholdig vare i utgangspunktet.

PS: Denne tankegangen gjelder ikke nødvendigvis de mer potente søtningstoffene (aspartam, acesulfam K, sukralose og stevioside, blant andre), fordi dette er stoffer som ikke inneholder kalorier. Men hvorvidt vi lurer kroppen til å tro at vi har spist søte ting eller ikke er utenfor tema for dette innlegget.

Iste, oppskrift

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .

I går laga jeg iste og var så fornøyd med kor god og frisk den var at jeg må skrive ned oppskriften. Denne oppskriften er til 750 ml iste (siden det var størrelsen på beholderen jeg laget den i)

Ingredienser

4 teposer (jeg brukte Lipton peach/mango siden den er ganske frisk)
5 toppede dessertskjeer sukker
2 spiseskjeer sitronsaft

Lage iste

Kok opp vann og trekk 4 teposer i 2 minutt i 750 ml vann. Tilsett 5 toppede dessertskjeer sukker og rør inn. La isteen avkjøles til kjøleskapstemperatur før du tilsetter 2 spiseskjeer sitronsaft. Server iskald, gjerne med isbiter. Dette blir en veldig mild og leskende drikk. Ønsker du en iste med mer smak, så kan du trekke teposene i for eksempel 3-5 minutt, men da blir den samtidig mer bitter og mye kraftigere tesmak.

Lapper, helt uten fett

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .

Min kone bestemte seg her forleden dag for å lage lapper. Gode gammeldagse lapper, jeg har ingenting i mot lapper, snarere tvert imot. Oppskriften ble, som med det meste annet i denne tiden, googlet, og ett av de første treffene var en oppskrift på detsoteliv.no.

Det var en del av oppskriften som jeg bet meg spesielt merke til, næmlig:

Kjempegode lapper som er raske å lage og helt uten fett!

Helt uten fett. Interessant. La oss gå gjennom ingrediens-listen:

Les resten av innlegget →

Laboratorie-regler

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .

Laboratory rules:

– Nothing is as easy as it looks
– Everything takes longer than you think
– In any scientific endeavour, anything that can go wrong will go wrong
– If several things can go wrong, the one that will cause most damage accurs
– If nothing can go wrong, it will anyway
– If you circumvent all possible ways you think a procedure can go wrong, then a new one – unprepared for – will promptly develop
– Left to themselves, things go from bad to worse
– If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something
– Nature always sides with the hidden flaw
– It is impossible to make a thing foolproof, because fools are so ingenious
– And the most important law of thermodynamics: Things get worse under pressure!

Denne henger over felles-PCen på lesesalen vår ^^

Folkets narkotika

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .

Det er ein ting ikkje veldig mange vet om, men som VELDIG mange får kjenne på kroppen kver eineste dag, ofte mange ganger for dagen òg! Dei får i seg ganske habile mengder narkotiske stoff. Dei seier dei ikkje er avhengig, men med ein gang dei prøver å la være/glømmer seg eller ikkje får tak i, så kommer hodepinen like sikkert som svanene.

Som kommende kjemiker syns eg denne tegningen var ganske treffende, men vedkomne som har tegna den har gjort ein feil, nokken som klarer å finne den? Uten å sjekke wikipedia..? =)