Fotografi

Motivasjon til å fotografere

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .

Jeg har i lengre tid slitt med motivasjonen for å ta bilder. Ikke bare motivasjonen, men overskudd til å prioritere fotografering. Årsakene er mange og avhenger av hverandre, så det er vanskelig å eksakt beskrive problemet. Generelt koker det ned til at familie-, jobb- og helsesituasjoner har gjort til at fotografering ikke har havnet på toppen av listen på ganske lenge. Eg skreiv for 4 år siden et innlegg om at jeg hadde solgt speilrefleksen min for å kjøpe meg et mindre og lettere kamerasystem.

På det tidspunktet var det helt riktig avgjørelse. En fullformat speilrefleks fra Nikon med flere store, kraftige og dyre objektiv som stort sett låg i en sekk, uten å bli brukt mer enn en sjelden gang. Det var flere ganger jeg ville hatt med meg kamera, men det var for stort å drasse med meg, så jeg lot være, og brukte heller mobilen.

Etter at jeg kjøpte Fujifilm X-T10, et av de minste systemkameraene den gang, hadde jeg kamera med meg på jobb (nesten) hver dag. Det ble ikke brukt hver dag, men jeg hadde hver dag muligheten til å hente det fram. I den forbindelse hadde jeg til og med et år langt fotoprosjekt med ta og legge ut et bilde for dagen, som mer eller mindre ble fullført etter plan.

Det er nå 4 år siden jeg kjøpte det lille kamera, og sjøl om jeg ikke har brukt det så masse som jeg skulle ønske, så har jeg brukt det mye mer enn hvis jeg hadde beholdt speilrefleksen. Når det er sagt, kjenner jeg nå at det begynner å krible i fotofingrene mine igjen. det var spesielt tydelig en nydelig høstdag i november når jeg gikk en tur i Rambergsveien med kamera og macro-objektiv.

Det jeg virkelig merket på den turen var at jeg savnet å holde i et større kamera. Da snakker jeg ikke om større sensor, men om større fysisk størrelse. X-T10 er bittelite, og har i praksis ingen grep å holde vekten av kamera i. Selv om kamera i seg selv er veldig lett for størrelsen, så er det allikevel tungt å holde fast i ut over et bilde eller to, fordi jeg må klype sånn for å holde det fast.

Med det kommer jeg til mitt nyinnkjøpte kamera. Jeg var ikke interessert i å gå tilbake til speilrefleks, Fujifilm sine speilløse kamera har for mange fordeler for meg foran et speilrefleks, så det var ikke akutelt. Det som var aktuelt derimot, var Fujifilm X-H1, et kamera som på mange måter hentet inspirasjon til utseende og byggekvalitet fra Fujifilm sitt mellomformat-kamera GFX 50s, men uten inspirasjon fra prislappen på 70 000 kr (ved lansering). Likevel var X-H1 det dyreste kameraet som Fujifilm hadde lansert noen gang. Heldigvis fikk jeg kamera til godt redusert pris med ekstrautstyr inkludert. Men det var spesielt tre ting som X-H1 hadde som X-T10 ikke har og jeg savner.

Godt grep: Fujfilm X-H1 har et stort og kraftig grep med plass til alle fingrene gripende rundt. Ja, det gjør at kamera er større enn hva man normalt tenker på som et speilløst systemkamera, som liksom skal være så små og lette, en for dette kameraet så er det selve poenget. Kameraet er godt å holde i, og enkelt å holde stabilt, selv med litt større objektiv. Men selv om grepet er større og betydelig betre å holde, og kameraet er tyngre, så føles det allikevel overraskende lite i hånden, sammenlignet med fullformaten jeg hadde fra Nikon.

IBIS: In-body image stabilization. Stabilisert sensor. Dette hadde Fujifilm dyrt og hellig lovet IKKE var mulig med sin sensor, men plutselig dukket det opp en dag allikevel. Dette er spesielt kjekt med tanke på macro-fotografering, der så lenge motivet står i ro, så får eg en god del mer å gå på med tanke på lukkertid, men også at det potensielt er lettere å holde motivet i fokus pga stabiliseringen.

WR: Weather resistance. Dette kameraet er utstyrt med Fujifilm sin velkjente værforsegling, som tillater kamera og passende WR-optikk, som gjør at både kamera og objektiv er laget for å tåle temperaturer under -10 °C og tåle ei regnbyge eller tre uten å risikere vanninntrenging. Dette er en veldig kjekk funksjonalitet for denne våte og kalde byen jeg bor i.

Bonus: Som en ekstra bonus for min del så har sensoren 24 MP (mot 16 MP på X-T10), som er et veldig velkomment. Den har masse ekstra knapper som jeg brukte på speilrefleksen, men som det lille kamera ikke hadde (AF-ON, AE-L og den framme som egentlig brukes til å lukke blenderen for å forhåndsvise dybdeskarphet i bildet). Eget fysisk hjul å snu på for ISO-innstillinger, i tillegg til lukkertid. Dobbel SD-kort, så jeg kan ta RAW + JPEG uten å få et mareritt av et opprydningsarbeid når jeg overfører bilder.

Dette skulle handle om motivasjon..? Motivasjonen er på plass. Ønsket om å ta bilder er på plass. Motivasjonen er ekstra stor når jeg har et stort og godt (og nytt) kamera. Det som gjenstår er faktisk tiden til å ta bilder, og den kommer forhåpentligvis snart.

Prosjekt 365 – fiasko eller suksess

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .

Ett bilde for dagen i ett år. Det var målet for mitt Prosjekt 365. Det har nå passert et år siden jeg begynte på mitt ambisiøse prosjekt, som du kan lese prosjektbeskrivelsen til her. Jeg vil i dette innlegget forsøke å beskrive litt tankene mine rundt premissene til prosjektet, hva jeg har lært av det og hvorfor jeg nå velger å avslutte prosjektet etter 8 måneder.

Les resten av innlegget →

JPEG vs. RAW

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .

Det er få ting i fotoverden som skaper mer diskusjoner og gnisninger enn dette: Tar du bilder i RAW eller tar du bilder i JPEG? Det er fordeler og ulemper ved begge deler, og i dette innlegget vil jeg fortelle om min vinkling på dette. For 3 år siden skrev jeg om hvorfor jeg valgte å bytte fra JPEG til RAW. Nå ønsker jeg å utdype litt rundt dette temaet og kanskje komme med litt nye tanker rundt dette. Disse perspektivene kommer fra meg som naturfotograf, og det er ikke sikkert at de samme tankene appliserer til gatefotografi eller studio- og portrett-fotografi.

Les resten av innlegget →

Min fotofilosofi: Ka eg faktisk tar bilder av (del 3)

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .

Då kommer det jammen en del 3 i min serie om min fotofilosofi (del 1 og del 2), som på oppfordring av Christer, og det eg egentlig tenkte at del 2 skulle handle om, men som endre opp med å handle om enno mer foto-utstyr, skal handle om ka eg liker å fotografere.

Då vil eg vinkle det mot ka slags motiv eg liker å fokusere på (double pun intended). Eg tenker å gå gjennom noen klassiske kategorier av fotografering, og skrive litt om ka eg tenker om de forskjellige, korvidt eg liker det, ikkje liker det og/eller skulle ønske eg likte det. Så i ingen spesiell rekkefølge, her er kategoriene:

Les resten av innlegget →

Prosjekt 365

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .

En noe forsinket prosjektbeskrivelse.

Første nyttårsdag starta eg på et årslangt prosjekt. Gjennom hele året skal eg publisere ett bilde for dagen, slik at eg til slutt sitter igjen med 365 bilder fra året som har gått. (Ja, eg vet at det er skuddår, så teknisk sett blir det 366 bilder. Ka eg gjør 29. februar har eg ikkje bestemt meg for enno.) Bildene blir lagt ut som innlegg her på bloggen, i tillegg til på Flickr (Prosjekt 365 på Flickr) og på Instagram.

Eg har noen forbehold når det kommer til dette prosjektet. Eg kan ikkje hverken love eller garantere at eg kommer til å klare å holde meg til dette et helt år, men eg skal prøve så godt eg kan. Å fotografere hver dag kommer til å bli utfordrende, og det er mange scenarioer der eg kan slite med å få gjort det: Vi bor i en landsdel og et land med svært mye regn, og eg har ikkje alltid sansen for å ta bilder i øsepøse-regn. Man kan bli sjuk, eller være uten internett på feire. Derfor har eg bestemt at eg skal kunne ta meg noen friheter: Eg kan poste for seint om eg har dårlig tilgang eller ikkje har overskudd til å ordne det den dagen, og eg kan bruke bilder fra arkivet mitt. Er det en spektakulært våt dag, eller er eg sjuk, så har eg lov å plukke fram bilder fra arkivet (som selvfølgelig vil merkes tydelig med når bildet egentlig blei tatt). Eg skal uansett gjøre mitt beste med å legge ut et bilde hver dag.


Bakgrunn for prosjektet.

(for spesielt interesserte)

Fotografering har vert en av mine største hobbyer helt siden eg fikk låne et gammalt filmkamera av pappa (les mer om det i del 1 av min fotofilosofi), men de siste årene så har det gradvis gått nedover med tiden eg har brukt på dette. Som i de fleste ting er det mange faktorer som spiller inn på koffor det har blitt sånn, men en av grunnene er mangel på inspirasjon. Dette prosjektet er mitt forsøk på å endre på det.

En annen grunn til at det gikk nedover med fotograferingen er at fokuset mitt sakte men sikkert flytta seg fra fotograferingen til ustyret eg brukte for å fotografere, og med det kom innkjøp av både fullformat-kamera og matchende objektiv. Dette var for del nokke som førte til at eg sjeldnere hadde med meg kamera når eg var ute, enten i besøk eller på jobb eller bare ute for å gå en tur, som jo er stikk motsatt av ka man bør gjøre for å ta flere bilder. I et helt år grubla eg på om eg skulle selge speilrefleksen og alt utstyret som hadde samla seg opp gjennom tidende, og kjøpe meg et mindre og lettere kamera eg kunne ta med meg der eg var. Dette blei gjennomført i sommer (som du kan lese mer om her), og siden det har eg tatt en god del mer bilder enn eg gjorde med speilrefleksen den siste tiden før byttet.

Men eg var fortsatt ikkje fornøyd. Terskelen for å ta fram kameraet er fortsatt for høy etter tiden med speilrefleks, og dette vil eg gjøre nokke med. I ca 2 måneder før nyttår tenkte eg fram og tilbake på om eg ville gå i gang med et sånt type prosjekt eller ikkje. Først når 1. januar var der bestemte eg meg for å prøve.

Eg tenkte som så: Hvis eg prøver, så er det verste som kan skje at eg ikkje fullfører, at eg mister en og annen dag innimellom. Det hadde vert mye verre om eg aldri prøvde, og angra i etterkant på at eg ikkje prøvde. Så der har dokker det.

Nytt kamera

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .

Det er stille her inne om dagen. Alt for mye som skjer ellers (les: labkurs på jobb). No har eg endelig litt tid til å skrive litt om en ting eg hadde tenkt å skrive om i sommer, men aldri kom så langt som å gjøre.

I tiden etter at eg skreiv de to innleggene om Min fotofilosofi (del 1 og del 2), fortsatte eg å tenke på ting rundt dette temaet. Ka er det eg egentlig tar bilde av? Ka motiv er det eg leiter etter? Svar på disse spørsmålene har eg fortsatt ikkje, men eg jobber med å formulere en del 3 i serien Min fotofilosofi. Det er ikkje det dette innlegget handler om.

Dette innlegget handler om en annen ting som kom i kjølvannet av en del grubling/filosofering rundt fotografering. Kall det gjerne en identitetskrise når det kommer til min fotostil. Fra starten av min fotointeresse har eg blitt opplært til å tenke at hvis man skal ta gode bilder, så må man ha en speilrefleks, det er det folk rundt sa, og det er det internett sa. Aller helst må man ha et fullformat-kamera. Så eg kjøpte meg etter en del år et fullformat-kamera. I takt med at mengden og størrelsen på utstyret økte blei det mindre og mindre fotografering. I sommer kom eg til det punktet at eg innsåg at eg ikkje tar bilder fordi eg ikkje orker å bære på et stort kamera. Det var då tannhjulene begynte å gå og googlingen nådde nye høyder.

Til slutt tok eg avgjørelsen med å kvitte meg med speilrefleksen og de store linsene som eg egentlig var glad i. Men eg følte det måtte til for at eg skulle få tilbake gleden av å ha med meg kamera der eg er.

Eg solgte alt* utstyret eg hadde til Nikon speilrekfleks. og kjøpte meg et speilløst systemkamera. Eg hadde på forhånd gjort veldig mye googling for å finne det beste kameraet for meg, og eg endre til slutt på det særdeles nylanserte Fujifilm X-T10. Fra før hadde eg et Fujifilm X-M1 og en linse, en XF 27 mm f/2.8, så eg var kjent med Fujifilm sitt system. For pengene eg fikk for speilrefleksen, og kjøpte eg meg XF 18mm f/2.0,  XF 35mm f/1.4 og XF 60mm f/2.4 macro (som ved en tilfeldighet er de opprinnelige tre objektivene som Fujifilm lanserte når de kom med sitt nye systemkamera). Med disse tre objektivene har eg dekket de tre tingene eg bruker mest: vidvinkel, normal og macro/portrett. Til å følge med har eg og kjøpt meg en kamerabag, ThinkTank Retrospective 7, som fungerer ganske godt. I tillegg har eg litt andre små ting, som for eksempel en Metabones N/F – X-mount slik at eg kan bruke noen av de gamle Nikon-objektivene eg har beholdt.

* Eg har beholdt 60mm macro, 200mm tele, 500mm speiltele og en Lensbaby Composer Pro

2015-07-07 17.15.13

Nikon D600 med det største objektivet eg hadde, og Fujifilm X-T10 med det største objektivet eg har. ca 1,1 kg vs. 0,57 kg.

Det er no gått 4 måneder siden eg kjøpte det nye kameraet, og så langt er eg over all forventing fornøyd med byttet! Eg har veldig tydelig merket at terkselen for å ta med meg kamera der eg går, og for å ta det fram når eg er ute, er krafig redusert. Det var nøyaktig dette som var målet.

Så, ka har eg tapt? Eg har ikkje lenger fullformat-sensor. Det er selvfølgelig et form for tap. Til gjengjeld har eg et kamera eg ikkje føler eg må drasse på, og som er så mye mindre intimiderende å ta bilder med. Men til syvende og sist er det bare en ting som står igjen: Det beste kameraet er det man har med seg.