En mose-æra er over

Dette innlegget ble skrevet i Grublerier, av .
Print Friendly, PDF & Email

Det er snart ti år siden jeg begynte på master i kjemi ved Universitetet i Bergen. Feltet innen kjemi som jeg skulle jobbe med var naturstoffkjemi, nærmere bestemt isolasjon og identifikasjon av en gruppe plante-pigmenter som heter antocyaner. Etter en samtale med han som var veilederen min om hva jeg syns er spennende så kom vi fram til at jeg skulle få jobbe med høstfarger, og se på om det er noen kjemiske fellestrekk innad i antocyaner som dukker opp i høst-røde farger. Dette temaet ble endret litt innen jeg begynte på selve oppgaven min vinteren 2012, da valget falt på å se på torvmose, som også blir rød, men dette skjer på sen vinter til tidlig vår i forbindelse med frostnetter og skarp sol på dagtid. Lite visste jeg den gangen at torvmose skulle ligge i bakhodet mitt og kverne i 9 år.

For 9 år tok det, fra jeg første gang var i Rødlia i Os for å samle rød torvmose en kald og klar januar-dag, til artikkelen om de kjemiske egenskapene til det røde fargestoffet ble publisert. Det er nesten en tredjedel av livet mitt at dette lille molekylet har enten vert hovedfokus i arbeidet mitt eller lagt i bakhodet mitt og kvernet. Det er en ganske rar følelse at det som hele veien var ‘mitt’ prosjekt omsider har kommet til en avslutning.

Artikkelen handler om isolasjon og identifikasjon av dette unike pigmentet, som på den ene siden er et antocyan, med egenskapen med å skifte formen sin, og dermed også fargen sin, ved ulike pH-verdier, men også oppføre seg ganske annerledes enn andre antocyaner i at det ikke kan løses opp i vann. Artikkelen beskriver også i ganske stor detalj de kjemiske egenskapene til dette pigmentet. For de særdeles spesielt interesserte kan artikkelen leses i sin helhet her:

https://doi.org/10.3390/molecules26030709

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.