Sukkerfri Ricola

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .
Print Friendly, PDF & Email

Forleden dag kjøpte jeg en boks med Ricola urtedrops etter gammelt, av typen som kommer som halsdrops i butikken, som en eller annen gang de siste årene blei gjort om til en sukkerfri variant som er søtet med steviol-glykosider.

Normalt sett er det sukrose (vanlig sukker) som danner fyllmassen av denne typen drops, som blir smakstilsatt med ekstrakter av urter eller hva det måtte være. Men siden disse dropsene er sukkerfri så må de ha en annen fyllmasse enn sukrose. Nysgjerrig som jeg er leste jeg på innholdsfortegnelsen, og isomalt står som første ingrediens.

For meg så er det da noe som skurrer. Fra 100 gram vanlig sukker får man 390 kcal energi. Fra 100 g isomalt, et sukkeralkohol, får man 250 kcal energi. Det vil si ca 65 % av energien til vanlig sukker. Likevel selges dette som sukkerfri drops. Hvordan henger det sammen?

Den beste forklaringen jeg kan komme frem til er at isomalt i liten grad gir økning i blodsukker og stimulerer ikke insulin-produksjonen slik som vanlig sukker. Det gjør at produkter som søtes med denne typen sukkeralkoholer (andre eksempler er erythritol, maltitol, sorbitol og xylilol) er i orden for diabetikere å bruke, uten at det påvirker blodsukkeret. I tillegg er det generelt veldig populært med sukkerfrie produkter for tiden, fordi alle skal være så sunne…

Min største kval med dette er da: Ved å spise varer som inneholder sukkeralkoholer, så får man i seg energi (om ikke like mye som rent sukker, så ihvertfall over halvparten), men blodsukkeret vårt blir ikke justert tilsvarende. Det fører til at når kroppen faktisk trenger energi, så sier den ifra ved å senke blodsukkeret slik at vi må spise, og dette fører til at man sannsynligvis får i seg mer energi enn om man hadde valgt en sukkerholdig vare i utgangspunktet.

PS: Denne tankegangen gjelder ikke nødvendigvis de mer potente søtningstoffene (aspartam, acesulfam K, sukralose og stevioside, blant andre), fordi dette er stoffer som ikke inneholder kalorier. Men hvorvidt vi lurer kroppen til å tro at vi har spist søte ting eller ikke er utenfor tema for dette innlegget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.