Lapper, helt uten fett

Dette innlegget ble skrevet i Kjemi og mat, av .
Print Friendly, PDF & Email

Min kone bestemte seg her forleden dag for å lage lapper. Gode gammeldagse lapper, jeg har ingenting i mot lapper, snarere tvert imot. Oppskriften ble, som med det meste annet i denne tiden, googlet, og ett av de første treffene var en oppskrift på detsoteliv.no.

Det var en del av oppskriften som jeg bet meg spesielt merke til, næmlig:

Kjempegode lapper som er raske å lage og helt uten fett!

Helt uten fett. Interessant. La oss gå gjennom ingrediens-listen:

4 dl kefir
5 ss sukker
2 egg
1 ts natron
1 ts hornsalt
4 dl hvetemel

Kefir: I følge Tine meierier, som produserer kefiren som vi har tilgang til i butikker i Norge, er laget på helmelk og har et innhold på 3.5 g fett per 100 g kefir. Hvis man forenkler og antar at 100 g kefir er det samme som 100 ml kefir (kefir har nok en tetthet merkbart høyere enn 1 g/ml, men detaljer) så bruker vi altså 400 g kefir på en røre for lapper. Litt matematikk briner oss til at dette er 14 g fett.

Egg: Egg inneholder i følge matvaretabellen 10.6 g fett per 100 g. Prior kan fortelle oss at eg gjennomsnittlig stort frokostegg veier 63 g. Siden man bruker to egg i oppskriften, bruker man 126 g egg, som tilsvarer 13,4 g fett.

Hvetemel: Regal siktet hvetemel inneholder 2 g fett per 100 g. Denne tabellen fra matprat.no inneholder mange nyttige omregninger mellom ulike enheter (ss, dl, g). Oppskriften inneholder 4 dl, som tilsvarer omtrent 240 g, og fører til 4,8 g fett.

Sukker, natron og hornsalt inneholder ikke fett.

Summa summarum inneholder denne oppskriften 32,2 g fett. Til sammenligning skal en typisk tilsvarende vaffelrøre ha 100 g smør. Det er altså ikke direkte mye fett for å være en oppskrift nok til 25 lapper (erfaringsbasert ca 16 store gode lapper), men det er allikevel et godt stykke fra “helt uten fett”.

Man kan selvfølgelig argumentere for at dette er kun er semantikk. Forfatteren av oppskriften mener ikke nødvendigvis “helt uten fett”, men snarere “helt uten tilsatt fett”, uten tilsatt smør, margarin eller olje. Det er allikevel to grunner til jeg ønsker å skrive dette innlegget.

For det første mener jeg at denne måten å formulere seg i en oppskrift fortsetter å underbygge en generell idé eller oppfatning i samfunnet i dag om at fett er farlig. Når en oppskrift kan skryte av at den ikke inneholder fett blir den plutselig mer interessant for en stor del av befolkningen, spesielt en vestlig kultur som er opptatt av trening, sunn mat og slanking. Jeg synes det er uheldig at vi i dag har en kultur som støtter opp under at denne typen tankegang er sunt og normalt. Fett er ikke farlig. Fett er en del av et sunt og variert kosthold. En av de tingene jeg stusser mest med når jeg ser denne typen formuleringer, er tanken om at alt man skal spise skal være uten fett, uavhengig av hva det er. Eller sukker for den saks skyld. Spiser man et kakestykke, eller en vaffel, eller en lappe, så er det ikke fordi man ønsker å spise noe sunt. Det er fordi man skal kose seg med noe godt. Hva er poenget med å spise et stykke av en “fettfri, sukkerfri og eggfri brownie” for eksempel, når den bare smaker tørt mel og man ikke koser seg med den. Den eneste grunnen til at enkelte kan kose seg med det er at de har en idé om at de spiser noe sunt, derfor er det godt.

For det andre vil jeg understreke at fett er ikke fett. Det er stor forskjell på ulike typer fett, og noen typer er mindre bra for kroppen enn andre. Denne oppskriften inneholder for eksempel 14 g fett fra melk, som da nødvendigvis er den samme typen fett som er i smør. Enkelte typer fett er essensielle, som vil si at kroppen selv ikke er i stand til å produsere de slik at vi må få de tilført gjennom kostholdet. Det gjelder spesielt de velkjente omega-3-fettsyrene som man får i seg gjennom å spise fet fisk (makrell, sild, laks, ørret, evt. tran), og delvis ved å bruke flytende oljer fra planter (soya, raps, solsikke, oliven).

Min oppfordring er, neste gang du ønsker å spise en lappe eller en vaffel: tenk. Det er ikke sunt, men så er det heller ikke meningen at det skal være det. Nøkkelordet for meg selv i dette er: moderasjon. Jeg spiser ikke lapper hver dag og ikke annenhver dag heller. Men når jeg spiser det, så koser jeg meg med det. =)

Ressurser:

Matvaretabellen.no: En svært grundig og detaljert oversikt over næringsinnhold i praktisk talt alt av mat som er mulig å anskaffe

Omregningstabell: En god oversikt over konvertering mellom ulike måleenheter, som for eksempel spiseskjeer, kopper, dl og gram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.