Penn og papir, del 4

Dette innlegget ble skrevet i Fyllepenner, av .
Print Friendly, PDF & Email

Det har nå gått fem måneder siden sist jeg skrev noe om penner og papir. Det er for meg nok tid til å bli litt mer kjent med de fyllepennene og papirene jeg har anskaffet, nok til å ha prøvd mange forskjellige kombinasjoner. I dette innlegget vil jeg dele litt av mine preferanser når det kommer til hvilke penner jeg bruker med hvilket blekk, på hvilket papir. Dette vil bli litt detaljert, så for deg som ikke er interessert i fyllepenner så vil dette innlegget kanskje være mindre interessant.

Mitt hovedfokus har hele tiden vert å finne kombinasjoner av penn, blekk og papir som fungerer på en måte som gjør at eg, som venstrehendt, kan skrive normalt som med en kulepenn, uten å bekymre meg for at blekket ikkje er tørt innen jeg drar hånden over teksten.

Pennene som per i dag er fylt med blekk. Fra venstre: Pilot Prera EF med Diamine Oxblood, TWSBI Eco EF med Iroshizuku Tsuki-yo, Sailor HighAce F med Noodler’s Black swan in australian roses, Platinum Preppy EF med Iroshizuku Tsuki-yo, Wing Sung 3003 B stub (Pilot) med Monteverde Topaz, Pilot Kakuno EF med Noodler’s Heart of darkness og Wing Sung 698 F (Pilot) med Pelikan 4001 Brilliant black.

Penner: Penner som eg skal kunne skrive normalt med må ha en tynn splitt, helst EF, men enkelte F kan også fungere. Dette er både fordi tynne splitter ofte legger ned mindre blekk enn breiere splitter, men det har også med at jeg skriver ganske smått og sa fungerer det best med tynne splitter. Min erfaring, og det samme som de fleste andre på internett har skrevet, er at japanske penner er de som har de tynneste splittene, og det har endt med at Pilot er det merket jeg går til. Enkelte kinesiske produsenter av penner (Wing Sung) har en vane for å la seg “inspirere” av andre mer kjente merker, og noen av de benytter seg av Pilot sin splitt og blekk-mater, som absolutt gjør de et spennende merke å utforske.

Blekk: Farge er selvfølgelig den viktigste egenskapen til blekkene, og der foretrekker jeg stort sett å holde meg til svart eller andre generelt mørke blekk. Men det er flere egenskaper ved blekk som kan avgjøre om jeg liker det eller ikke. Fordi tørketid er den aller viktigste faktoren for meg, så har jeg generelt holdt meg til blekk som er tørre eller som er god til å trekke raskt ned i papiret. Hvordan ulike produsenter lager blekkene sine er en hel vitenskap i seg selv og det er mye jeg ikke forstår. I tillegg til egenskapene til selve blekket, kan hvilket papir jeg skriver på avgjøre hvilket blekk jeg kan bruke.

Papir: Jeg har gjennom hele studietiden min holdt meg til college-hefter, men de aller fleste av de bruker så dårlig papir at det er umulig å bruke med fyllepenner. Når det kommer til papir med god kvalitet har jeg stort sett slått meg til ro med papir fra Rhodia. Jeg bruker journalene de lager (Webnotebook) til enkelte ting, og så har jeg blokker med Rhodia som jeg river ut av og binder inn i egne bøker.

Kombinasjoner jeg bruker per i dag:

 1. En penn med Noodler’s Heart of darkness
  • Brukes i penn med tynn og tørr splitt
   1. Pilot Kakuno EF
   2. Wing Sung 698 med EF splitt fra Pilot
  • Blekket er svart. Virkelig. Svart.
  • Det er fullstendig permanent.
  • Det brukes på godt kopipapir i sjølbundet bok til å ta notater på jobb
 2. En penn med Iroshizuku tsuki-yo
  • Det perfekte blå blekket
  • Per i dag i både Platinum Preppy EF og TWSBI Eco EF, men havner sannsynligvis tilbake i Pilot Cavalier F når Preppyen er tom
  • Brukes til å skrive gjøremål i notatene mine på jobb for at de skal skille seg ut fra resten
 3. En penn med et blekk med litt konstrast
  • Per i dag er det Sailor HighAce F med Noodler’s Black swan in australian roses
  • Brukes til å streke under ting eg skriver eller har printa ut, og til å skrive korte setninger med vesentlig betydning
 4. Pilot Prera EF med et blekk med en fin farge
  • Fast følgesvenn med “boka mi”, som har hjemmelagede notatbøker med Rhodia-papir
 5. Som regel en penn eller to til der eg tester ut nye blekk eller nye splitter

For de som er interessert, har jeg også startet en liste over alle blekkene jeg har, med en skriveprøve og en mini-anmeldelse. Listen finnes under Penn og papir (Direktelink). Nederst på listen ligger det også en oversikt over de siste pennene jeg fylte med blekk (mest for min egen del, men hvis andre er interessert, så er det der).

Dette blir siste del i denne serien min, men det blir definitivt ikke siste gangen eg skriver om dette temaet. Flere andre innlegg er allerede planlagt i tenkeboksen, så når jeg får anledning og lyst, så vil det dukke opp mer for for de som er interessert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.