Penn og papir, del 2

Dette innlegget ble skrevet i Fyllepenner, av .
Print Friendly, PDF & Email

Det forrige innlegget i denne mini-serien handlet om historien min med penner frem til for en måned siden, da jeg oppdaget en verden utenfor “den kulepennen fra Pilot”. Etter litt googling (en kraftig underdrivelse) innså jeg at det absolutt kan finnes noe annet som er betre å skrive med en en kulepenn. I dette innlegget vil jeg gå litt inn på det jeg har lært om penner og blekk og hva jeg liker og ikke liker.

Det hele begynte med at jeg lurte på om det fantes alternativer til kulepenner. Det sendte meg på ville veier på internett i søken etter hvilken type penner som passer meg. Jeg endte med et mål om å prøve alle forskjellige typer penner eg kunne, men med hovedfokus på å prøve gel-penner. Derfor tenker jeg å skrive en mini-anmeldelse av de ulike typene penner jeg har prøvd.

Det finnes i utgangspunktet tre prinsippielt forskjellige typer penner basert på måten de legger blekk på papiret på: Kulepenn, filttupp- eller plasttupp-penn og fyllepenn. Kulepennene skiller seg også i tre typer blekk som den setter på papiret: Tradisjonell kulepenn med oljebasert blekk, penner med vannbasert blekk (rollerball), og gelé-blekk som er vannbasert med en stabiliserende polymer. Bildet under viser forskjellen mellom de ulike typene blekk og navnet på en penn av hver type som bruker dette blekket.

Kulepenn: Dette er som sagt det jeg brukte til notater på labben og på eksamener og stort sett alt annet jeg trengte å skrive ned, fordi det alltid var tilgjengelig. Problemet mitt med kulepenner er at de ofte trenger en del trykk mot papiret for å legge fra seg blekk, noe som gjør at det er lett å bli sliten i hånden ved lengre seanser med skriving. I tillegg kan det være vanskelig å få til en mettet farge på streken med denne typen blekk, slik at kontrasten mot papiret ikkje er den beste. Det positive er at kulepenner i praksis ikke trenger å tørke

Rollerball: Penn lignende kulepenner, bare at det bruker flytende, vannbasert blekk. I prinsippet er dette samme type blekk som man bruker i fyllepenner, bare at mekanismen for å levere blekket til papiret er annerledes. Minuset med denne typen blekk er at det har lenger tørketid enn andre typer blekk. Generelt er det denne typen penn jeg på skolen til å skrive stiler og innføringer med, og på grunn av den lange tørketiden, så drog jeg alltid skriften utover og gjorde ting uleselig.

Gelpenn: Dette er en penn som bruker flytende blekk, men blir assistert av en eller annen form for stabilisator, ofte en biopolymer. Effekten er at blekket er nærmest fast form når det ligger i pennen, men blir flytende når det blir applisert på papiret. Dette gjør at det har det beste fra de to verdener: Rask å tørke, men god kontrast til papiret. I tillegg er det generelt godt utvalg i farger.

Filttupp-penn: Dette infatter teknisk sett veldig mange typer penner (f.eks. sprittusjer), men i denne sammenheng handler det om fineliners og tegnepenner. Her er det godt utvalg i farger, men og stor variasjon i tykkelsen på tuppen. Denne typen penn fikk jeg tak i en gang på skolen, og det var det beste for meg.

Fyllepenn: Dette er en helt egen verden som jeg bare såvidt har dyppet tåen min ned i. Ikke bare finnes det tusenvis av penner å velge mellom, men prisen og kvaliteten varierer mer enn været i Bergen en vårdag. Ikke nok med det, man har enorme mengder blekk å velge mellom, i farger, nyanser, glitter og glans, og ulike egenskaper som tørketid, vannresistens og permanens. Foreløpig er jeg eier av to fyllepenner av ulike merker, men fyllepenner og blekk tenker jeg burde få et eget innlegg i denne serien, når jeg har fått utforsket dette mer.

Når dette er sagt er det viktig å gå tilbake til hvorfor jeg begynte på denne ferden i penneverden i utgangspunktet. Jeg ville finne en penn som er god å skrive med, som har god kontrast til papiret, og som jeg som venstrehendt kan skrive med uten at jeg drar blekket utover mens jeg skriver. Når det kommer til de “vanlige” typene penner (alt utenom fyllepenner), så har jeg funnet mine favoritter.

Gelpenner:

  • Tørker fort
  • Tilgjengelig i mange farger
  • Noen penner skraper litt mye mot papiret

Filttupp-penner

  • Veldig glatt å skrive med
  • Tilgjengelig i mange farger
  • Tørker litt saktere enn jeg trenger på glatt papir

Fyllepenner er jeg fortsatt for uerfaren for å uttale meg om, men mine første tester er at med riktig pen, og spesielt riktig papir og blekk, så kan det være den ultimate skriveopplevelsen: Pennen glir glatt og godt mot papiret og blekket tørker raskt nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.