Prosjekt 365 – fiasko eller suksess

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .
Print Friendly, PDF & Email

Ett bilde for dagen i ett år. Det var målet for mitt Prosjekt 365. Det har nå passert et år siden jeg begynte på mitt ambisiøse prosjekt, som du kan lese prosjektbeskrivelsen til her. Jeg vil i dette innlegget forsøke å beskrive litt tankene mine rundt premissene til prosjektet, hva jeg har lært av det og hvorfor jeg nå velger å avslutte prosjektet etter 8 måneder.

Jeg forutså allerede når jeg startet prosjektet at det kom til å bli en vanskelig oppgave å fullføre. Enten vanskelig å ta bilde hver eneste dag og legge det ut, eller å finne et bilde tatt en dag tidligere å legge ut istedenfor å ta et bilde de dagene bildetaking ikke lot seg gjøre. I høst viste det seg at prosjektet ikke kom til å bli fullført under de målene ble opprettet for å nå. Noen ganger tar livet vendinger som gjør at man ikke kan fortsette vaner slik man er vant til. Det skjedde 9. september. Da valgte jeg å strekke litt tøylene i prosjektet til å ikke lenger ha et mål om å legge ut et bilde for dagen i 365 dager, men å legge ut bilder til sammen i 365 dager, med mulighet for pause når det trengtes.

Allikevel velger jeg altså nå å avslutte prosjektet. Mens jeg holdt på var det mange dager der jeg egentlig ikke hadde lyst til å gjøre det og det føltes som et slit, men siden jeg hadde bestemt meg for dette prosjektet, var jeg ikke interessert i at dagsformen min skulle få ødelegge for det, og jeg bet tennene sammen og det ble kjekt igjen. Siden jeg endret premissene mine i september var det litt kjekt å få tid en gang i blant til å ta litt bilder og kanskje legge ut et bilde eller to. Men nå har kalenderen passert både desember og januar, en måned over tiden prosjektet egentlig skulle vare. Nå er det ikke kjekt å legge ut bilder lenger, å ikke la bildene jeg tar være en del av de bildene jeg tar samme dag. Derfor avslutter jeg prosjektet her.

Siden prosjektet er avsluttet nå kan det tenkes at prosjektet er en fiasko. Jeg kom meg til 251 bilder, pluss 10 sporadiske bilder. Målet eg satte ut med, som var å (fortrinnsvis) ta et bilde og legge det ut samme dag startet 1. januar 2016 og skulle vare til 31. desember 2016, er ikkje nådd. Det føles som en nedtur å avslutte et prosjekt på to tredeler fullført.

På en annen måte er prosjektet en stor suksess. Selv om prosjektet hadde grunnleggende mål om 365 dager med bilder, så var det flere underliggende mål. Jeg ønsket å utvikle meg som fotograf. Jeg ønsket å gi meg sjøl en grunn til å ta bilder. Gi meg insentiver til å ta fram det bildet når jeg så et potensielt motiv på min vei til og fra jobb eller på tur, og ikke bare tenke at “det kunne kanskje vert et stilig bilde”. Å utfordre meg selv til å ta bilder selv om jeg ikke følte for å ta bilder, fordi det skulle være et bilde for dagen. Målene om å bli en betre fotograf er nådd, og det er i bunn og grunn det viktigste målet å nå.

Dette var et svært lærerikt og utfordrende prosjekt å jobbe med, så lenge det varte. Jeg har tatt med meg mange positive ting fra det. Videre kommer jeg til å gå tilbake til min vanlige måte å legge ut bildene mine på, som er album i galleriet (på toppen). Her er det ett album per tur jeg er på, eller ett album med bilder som henger sammen på en annen måte. Når det kommer til det har jeg fortsatt en betydelig bak-katalog av bilder å legge ut, men det er et tema for en annen gang.

2 kommentarer til “Prosjekt 365 – fiasko eller suksess

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.