Min fotofilosofi: Ka eg faktisk tar bilder av (del 3)

Dette innlegget ble skrevet i Fotografi, av .
Print Friendly, PDF & Email

Då kommer det jammen en del 3 i min serie om min fotofilosofi (del 1 og del 2), som på oppfordring av Christer, og det eg egentlig tenkte at del 2 skulle handle om, men som endre opp med å handle om enno mer foto-utstyr, skal handle om ka eg liker å fotografere.

Då vil eg vinkle det mot ka slags motiv eg liker å fokusere på (double pun intended). Eg tenker å gå gjennom noen klassiske kategorier av fotografering, og skrive litt om ka eg tenker om de forskjellige, korvidt eg liker det, ikkje liker det og/eller skulle ønske eg likte det. Så i ingen spesiell rekkefølge, her er kategoriene:

Landskap: Som innlegget på bloggen min turfilosofi kanskje hintet til, så er eg veldig glad i å gå på tur. Det er her min interesse for fotografi har blitt vekket. Det er på turer i Rødlia og i Øygarden (som er store deler av bildene i arkivet mitt) at eg har fått øynene opp for fotografi, og følgelig vil det være landskapsfotografering som alltid har vært nærmest mitt hjerte (og minnekort). Her er det alt fra vann, skog, hav og landskaper, ofte med vidvinkel lett tilgjengelig. Eg har alltid vert glad i solnedganger og det fargerike lyset som dukker opp i landskap og skyer når sola går ned. Dette er kategorien eg klassisk sett har vert komfortabel med og tatt mest av, men vinklingen min har forandra seg litt siden den gang. Men eg kan fortsatt ikkje få nok av naturen.

2011-096

Portrett: Dette er en av de kategoriene eg ikkje har dykka spesielt dypt ned i. Det er nok flere grunner til det. En av de er at eg generelt ikkje er en people person. Eg har ikkje den typen kommunikasjon med folk (eg ikkje kjenner (godt)) som trengs for å bli en ok til god portrett-fotograf. Eg har sett på og blitt tatt bilder av fotografer som er god på portrett, men eg er ikkje en av de sjøl. Det beste eg kan få til er hvis det er folk eg kjenner godt (les: familie og venner). Eg har to bøker om portretter i bokhylla, eg har bladd gjennom begge, men det er ting som rett og slett ikkje fenger meg. Eg skulle ønske det gjorde det.

Dag 28

Macro: Fotografering med macro-objektiv har i alle år vert min “greie”. Eg fant ut her om dagen at eg har hatt min Nikon 60mm i 10 år no, ganske nøyaktig. Det er vanskelig å gjøre et estimat på kor mange bilder eg har tatt med macroen, men helt sikkert i nærheten av en tredel av alle bildene mine. Det går som regel i blomster og natur, spesielt på våren og sommeren, men og en god del is og snø på vinteren. Det er ihvertfall de tingene eg syns er det gøyeste å holde på med.

224

Sport/action: Eg kan ikkje skryte på meg å være en sportsperson, så sport er det svært lite av her i gården. Det nærmeste eg kommer action er at eg av og til tar bilder av onkelungene når de er ute og leker.

Artistisk/abstrakt: Dette er nokke eg har vert litt mer interessert i i det siste. Det faller delvis sammen med macro-kategorien. Spesielt ved hjelp av en Lensbaby, så har eg fått noen blinkskudd innenfor dette, men grensen mellom artistisk og surrealistisk er hårfin, og det eg er usikker på ka eg egentlig liker.

5

Arkitektur/gatefotografi: Det er blitt noe gatefotografering på meg med årene. Tidligere tok eg bare de bildene som falt meg inn. Etter at eg oppdaga internett og alle fotografene der ute som holder på med dette, så syns eg det virker litt gøy å holde på med, men eg merker Bergen og generelt nordmenn ikkje er de som setter mest pris på at du tar bilde av de uten samtykke… Litt fotografering i Bergen er det no innimellom.

DSC_2775

Bryllup/anledning/familie: En annen ting som stort sett har fulgt meg siden eg først kjøpte kamera, er å ta bilder når det er happeninger, enten det er bursdag eller julafta. I tillegg har eg vert fotograf i bryllup to ganger, som har vert absolutt lærerike opplevelser. Det har blitt mindre og mindre av denne typen fotografering de siste årene, som sannsynligvis stammer fra at eg sjeldent føler det er ‘akseptert’ å ta bilder av folk når vi samles. Det er mange eg kjenner som ikkje liker å bli tatt bilde av, og så blir det ikkje så gøy å ta bilder heller. Det handler sannsynligvis og litt om at eg ikkje ønsker å legge ut på nettet bilder av folk. For meg er det grunnregelen, eg legger ikkje ut bilder av folk. Dette er fordi eg ikkje ønsker at folk skal legge ut bilder av meg, og då ville det vert litt hyklersk av meg å legge ut bilder av andre.

Hvis din favoritt-kategori innen fotografi ikke er nevnt her, så er det fordi eg har ingen som helst kobling til den typen fotografi, og har derfor ingen ting å si om det (det er og en stor sjanse for at eg rett og slett har glømt en kategori, som eg ikkje har tenkt på, eller at den for meg faller inn under en av de andre kategoriene beskrevet).

3 kommentarer til “Min fotofilosofi: Ka eg faktisk tar bilder av (del 3)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.