Penn og papir

Penn og papir, del 2

Det forrige innlegget i denne mini-serien handlet om historien min med penner frem til for en måned siden, da jeg oppdaget en verden utenfor «den kulepennen fra Pilot». Etter litt googling (en kraftig underdrivelse) innså jeg at det absolutt kan finnes noe annet som er betre å skrive med en en kulepenn. I dette innlegget vil jeg gå litt inn på det jeg har lært om penner og blekk og hva jeg liker og ikke liker.

Det hele begynte med at jeg lurte på om det fantes alternativer til kulepenner. Det sendte meg på ville veier på internett i søken etter hvilken type penner som passer meg. Jeg endte med et mål om å prøve alle forskjellige typer penner eg kunne, men med hovedfokus på å prøve gel-penner. Derfor tenker jeg å skrive en mini-anmeldelse av de ulike typene penner jeg har prøvd.

Det finnes i utgangspunktet tre prinsippielt forskjellige typer penner basert på måten de legger blekk på papiret på: Kulepenn, filttupp- eller plasttupp-penn og fyllepenn. Kulepennene skiller seg også i tre typer blekk som den setter på papiret: Tradisjonell kulepenn med oljebasert blekk, penner med vannbasert blekk (rollerball), og gelé-blekk som er vannbasert med en stabiliserende polymer. Bildet under viser forskjellen mellom de ulike typene blekk og navnet på en penn av hver type som bruker dette blekket.

Kulepenn: Dette er som sagt det jeg brukte til notater på labben og på eksamener og stort sett alt annet jeg trengte å skrive ned, fordi det alltid var tilgjengelig. Problemet mitt med kulepenner er at de ofte trenger en del trykk mot papiret for å legge fra seg blekk, noe som gjør at det er lett å bli sliten i hånden ved lengre seanser med skriving. I tillegg kan det være vanskelig å få til en mettet farge på streken med denne typen blekk, slik at kontrasten mot papiret ikkje er den beste. Det positive er at kulepenner i praksis ikke trenger å tørke

Rollerball: Penn lignende kulepenner, bare at det bruker flytende, vannbasert blekk. I prinsippet er dette samme type blekk som man bruker i fyllepenner, bare at mekanismen for å levere blekket til papiret er annerledes. Minuset med denne typen blekk er at det har lenger tørketid enn andre typer blekk. Generelt er det denne typen penn jeg på skolen til å skrive stiler og innføringer med, og på grunn av den lange tørketiden, så drog jeg alltid skriften utover og gjorde ting uleselig.

Gelpenn: Dette er en penn som bruker flytende blekk, men blir assistert av en eller annen form for stabilisator, ofte en biopolymer. Effekten er at blekket er nærmest fast form når det ligger i pennen, men blir flytende når det blir applisert på papiret. Dette gjør at det har det beste fra de to verdener: Rask å tørke, men god kontrast til papiret. I tillegg er det generelt godt utvalg i farger.

Filttupp-penn: Dette infatter teknisk sett veldig mange typer penner (f.eks. sprittusjer), men i denne sammenheng handler det om fineliners og tegnepenner. Her er det godt utvalg i farger, men og stor variasjon i tykkelsen på tuppen. Denne typen penn fikk jeg tak i en gang på skolen, og det var det beste for meg.

Fyllepenn: Dette er en helt egen verden som jeg bare såvidt har dyppet tåen min ned i. Ikke bare finnes det tusenvis av penner å velge mellom, men prisen og kvaliteten varierer mer enn været i Bergen en vårdag. Ikke nok med det, man har enorme mengder blekk å velge mellom, i farger, nyanser, glitter og glans, og ulike egenskaper som tørketid, vannresistens og permanens. Foreløpig er jeg eier av to fyllepenner av ulike merker, men fyllepenner og blekk tenker jeg burde få et eget innlegg i denne serien, når jeg har fått utforsket dette mer.

Når dette er sagt er det viktig å gå tilbake til hvorfor jeg begynte på denne ferden i penneverden i utgangspunktet. Jeg ville finne en penn som er god å skrive med, som har god kontrast til papiret, og som jeg som venstrehendt kan skrive med uten at jeg drar blekket utover mens jeg skriver. Når det kommer til de «vanlige» typene penner (alt utenom fyllepenner), så har jeg funnet mine favoritter.

Gelpenner:

  • Tørker fort
  • Tilgjengelig i mange farger
  • Noen penner skraper litt mye mot papiret

Filttupp-penner

  • Veldig glatt å skrive med
  • Tilgjengelig i mange farger
  • Tørker litt saktere enn jeg trenger på glatt papir

Fyllepenner er jeg fortsatt for uerfaren for å uttale meg om, men mine første tester er at med riktig pen, og spesielt riktig papir og blekk, så kan det være den ultimate skriveopplevelsen: Pennen glir glatt og godt mot papiret og blekket tørker raskt nok.

Penn og papir, del 1

Dette er sånn cirka alfabetet som jeg lærte på skolen (men dette er det ikke meg som har skrevet!)

For meg har alltid håndskrift vert vanskelig, delvis fordi jeg aldri helt har hatt kontroll på fingrene nok til å skrive fint, og delvis fordi jeg er venstrehendt. Marerittet var løkkeskriften som vi skulle lære på barneskolen, som jeg aldri fikk til. Etter mange år med intens oppmuntring og frustrasjon fra lærerinnen min gav hun omsider opp og sa jeg skulle få lov å skrive blokkbokstaver, ikke at det gjorde håndskriften min så mye betre.

Spol raskt fram til for en måneds tid siden, forbi trykkblyanter og innføringer og eksamener med penn hvor jeg gnir og smører blekket utover alt, til universitetet hvor eksamen må skrives med kulepenn.

De siste årene har jeg kun brukt trykkblyant, til notater i forelesninger, og kulepenn, til eksamener og notering i lab-journalen min. Når jeg først begynte på universitetet fant jeg fort en favoritt blant kulepennene: Den kulepennen til Pilot med en smal tupp og gummigrep (Pilot Supergrip F).

Innimellom har jeg fått små drypp av idéer om at det finnes andre penner der ute enn kulepenner, men dette var aldri noe jeg reflekterte over, helt fram til for rundt en måned siden. Jeg skulle skrive noe med den vante kulepennen som vanlig, mens eg tenkte: Jeg lurer på om det finnes en penn med litt mer svart blekk enn dette..? La meg google det…Å du hendelse om det finnes alternativer til «den kulepennen» til Pilot! Det finnes flytende blekk og gelé-blekk og hybridblekk og tusjpenner, og vi må bare for all del ikke glemme å nevne fyllepenner! Og blekk!! OG! Og, og. og….

Resultat: Helge er herved hektet på penner. I første runde var jeg kun interessert i å finne en penn som kunne skrive med et skikkelig svart blekk, og som jeg kan skrive med uten å gni blekket alt for mye utover med min fine venstre hånd. Jeg fant ut at gelé-blekk er det som fungerer best for meg som venstrehendt, men på grunn av mekanismen som legger blekk på papiret så skal det lite til før pennen skraper en del mot papiret. Dessverre er det ingen av 4 ulike merkene og modellene jeg har prøvd som 100 % kvalifiserer som ‘Pennen’, med stor P.

Den andre typen penn jeg har fått sansen for er tusjpenner (fineliner, tegnepenn, felt tip pen, kall det hva du vil). Disse er mye mindre skrapete enn penner med ståltupp, og kan fåes i veldig svart blekk, og det gnir ikke utover når jeg skriver. Etter å ha brukt en av disse noen dager gikk det opp for meg at den ENE gangen på ungdomsskolen jeg faktisk fant en penn som jeg kunne skrive med uten problemer var en pen av denne typen. Den ble anbefalt til meg på bokhandleren som «en penn fra Japan, der de har samme problemene som deg med hvordan de skriver, og de har peiling på dette med skriving».

Reisen min i penneverden slutter ikke her! Det startet med dårlig håndskrift og jeg er nå i et åpent landskap av penner og papir, så fortsettelse følger…