Om meg

bildeMitt navn er Helge Berland. Eg er født og oppvokst i Os sør for Bergen. Min hobby med fotografi begynte når eg fikk låne et Nikon F-kamera fra 19-glade-80-tallet og en 50 mm og fikk en generell opplæring i å fotografere med speilrefleks. Noen år seinere kjøpte eg meg en digital speilrefleks (D50), som første av sin sort i familien.

Etter videregående fikk jeg muligheten til å dra på folkehøgskole, nærmere bestemt Øytun Folkehøgskole, Alta. Der gikk eg linjen foto – friluftliv, fikk muligheten til å oppleve det beste Finnmarks natur hadde å by på! Fugletitting, mørkerom, 10-dagers fototur til Island og utstilling av bilder i eget studio var bare noen av tingene som stod på plakaten. Bilder fra året i Alta er for tiden ikke tilgjengelig, men vil bli lagt ut på et senere tidspunkt.

Men det måtte jo ende det òg, som (nesten) alt her i livet, så i det siste har eg tilegna meg en master i kjemi og er halvveis i en doktorgrad i kjemi ved Universitetet i Bergen. Eg tar meg fototurer når eg har mulighet, innimellom alle regnbygene, og knipser det eg måtte finne for godt. Eg liker å prøve å fange konstraster og former, og å leke med det lyset eg har tilgjengelig. Eg er veldig glad i å ta bilder på vinteren, av is, snø og snøkledde landskap (klimaet i Bergen gjør det litt tungvindt, men eg griper enhver sjanse!). Sene sommerdager med solnedganger og sval bris er òg høyt på ønskelisten over fotomuligheter.

Eg har etterhvert vert på noen større fototurer de siste årene: Finnmark (2008), Gotland (2010), Utsira/Skudeneshavn (2011) og Shetland (2013). Ellers har eg fotografert bryllup to ganger, og har tatt mye bilder av mine 5 små nevøer og nieser.

Dette er utstyret eg har i dag:
Fujifilm X-T10
Fujinon XF 18mm f/2.0
Fujinon XF 35mm f/2.0
Zeiss Touit 60mm f/2.8
Med adapter:
Nikon 60mm f/2.8D

Adobe Photoshop CS6